Oto rogaliki pieczone od wielu dobrych lat w moim domu... mięciutkie, rozpływające się w ustach, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, idealnie pasują podczas klikania w klawiaturę...
Rogaliki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozpuścić z 10 łyżkami cukru.
2.2. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, dodać drożdże (nie czekać aż urosną) i zagnieść na jednolitą masę .
3.3. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na godzinę (do wyrośnięcia).
4.4. Po tym czasie ciasto przeciąć na 4 części, po czym jeden z nich rozwałkować w kształcie dużego koła i przeciąć na 8 równych kawałków (wyjdą trójkąty).
5. 5. Na każdy trójkącik nakładać jagody (przy grubszej stronie) i zwijać w rogala.
6.6. Piec w tem. 170'C ok pół godziny do lekkiego zarumienienia.
7.7. Po upieczeniu posmarować polewą, rozpuszczoną z mlekiem (trochę to żmudne, gdyż trzeba smarować każdego rogala osobno).
Komentarze