Rogaliki z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i pół szklanki mąki. Mieszamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 min.
Mąkę przesiewamy do miski, masło roztapiamy i lekko studzimy, jajka wbijamy do mąki, dodajemy cukier i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy, przy tym drugą ręką dolewając roztopione masło. Wyrabiamy ok. 10 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i dzielimy na trzy części. Po czym każdą część z osobna wałkujemy na grubość 3-4mm.
Dzielimy na mniej więcej 8-12 trójkątów (jedną część).
Gruszki obieramy, kroimy w kosteczkę, mniej więcej 5x5mm.
Łyżeczką nakładamy gruszki na trójkąt z szerszej strony. Zawijamy rogaliki. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia, po czym smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.
Komentarze