Rogaliki z dżemem pigwowym i crèmem pâtissière

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krucho-drożdżowe rogaliki z kwaskowym dżemem z pigwy i crèmem pâtissière.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na około 70 rogalików
    ciasto:
    1 kg mąki typ 450
    400 g masła
    2 szklanki kwaśnej śmietany 30%
    100 g drożdży
    szklanka cukru
    4-5 żółtek z kurzych jaj
    szczypta soli
    opcjonalnie ulubiony aromat np. waniliowy

    crème pâtissière
    3/4 litra mleka
    2 budynie śmietankowe lub po 40 g skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej
    7 żółtek z kurzych jaj
    szklanka cukru
    ziarna z laski wanilii
    100 g masła

    200 g dżemu z pigwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki z dżemem pigwowym i crèmem pâtissière - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01522gn 1. Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy śmietanę, żółtka, miękkie masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 2. W czasie, gdy ciasto wyrasta robimy krem. Do garnka wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i wanilię, ucieramy trzepaczką rózgową. Następnie wsypujemy skrobię i ponownie mieszamy. Do masy wlewamy mleko i znowu dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy na ogniu i ciągle mieszając gotujemy masę budyniową. Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Krem odstawiamy do wystudzenia.
  • image-0q6khe6 3. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy porcję ciasta. Rozwałkowujemy je w kształt koła. Za pomocą radełka dzielimy je na 8 trójkątów.
  • image-24dtf5e 4. Na każdy trójkąt wykładamy porcję kremu i dżemu. Zawijamy rogaliki.
  • image-0ikijps 5. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170- 180 stopniach C, do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • image-0yfvhig 6. Gotowe rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować