Rogaliki z dżemem

4.49 (180 ocen)

Pyszne proszkowe rogaliki, idealne na przekąskę w trakcie wakacyjnej wycieczki.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
    szkl. cukru,
    30g proszku do piecznia( 1 opak),
    375g margaryny(1,5kostki),
    2 jajka,
    3/4 szkl. śmietany 12%,
    słoik gęstego dżemu,
    cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Rogaliki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę, jajka i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła, grubości ok. 1/2c, w sporych odstm. Pokroić na 8 równych trójkątów. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę dżemu, zwijać, formując małe rogaliki. Ułożyć na natłuszczonej blasze w sporych odstępach. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Podawać oprószone pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować