Rogaliki z białą czekoladą

4.49 (156 ocen)

Prosty deser, niewymagający kulinarnych zdolności.

Składniki:

  • Składniki:
    -5szkl. mąki,
    -3 jajka,
    -30g drożdży,
    -pół szkl. cukru,
    -100g masła,
    -1szkl. mleka

    Dodatkowo:
    -3 tabliczki białej czekolady,
    -jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i pół szklanki mąki. Mieszamy.
    Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 min.
    Mąkę przesiewamy do miski, masło roztapiamy i lekko studzimy, jajka wbijamy do mąki, dodajemy cukier i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy, przy tym drugą ręką dolewając roztopione masło. Wyrabiamy ok. 10 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i dzielimy na trzy części. Po czym każdą część z osobna wałkujemy na grubość 3-4mm.
    Dzielimy na mniej więcej 8-12 trójkątów (jedną część).
    Na każdym trójkącie, z szerszej strony układamy kratkę czekolady. Zwijamy rogalika i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
    Po czym smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować