Rogaliki z budyniem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Farsz rogalików można zmieniać.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - budyniu waniliowego: 1 sztuka
    - mąka /na ciasto/: 400 gramów
    - drożdże: 0.25 sztuki
    - mleko ciepłe: 0.5 szklanki
    - cukier puder do polewy: 250 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - masło: 200 gramów
    - cytryna: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Budynie

Rogaliki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Przez sitko przesiewamy też do mąki 4 łyżki cukru pudru. Dodajemy sól.
  • 2. Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego drożdże. Mieszamy łyżeczką tak długo aż się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po około 30 minutach dodajemy do mąki. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • 3. po tym czasie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy. Wycinamy nożykiem do pizzy trójkąty.
  • 4. Budyń przygotowujemy i studzimy. Każdy trójkącik smarujemy budyniem i zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Zapiekamy w temp. 200 C aż się przyrumienią.
  • 5. Przygotowujemy lukier :

    Cytrynę wyciskamy. Cukier puder (200g) przesiewamy przez sitko do miseczki z wrzącą wodą ( 5 łyżek) i ucieramy ciagle mieszając. Na koniec wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny i smarujemy rogaliki

    Smarujemy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować