Rogaliki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski. Przez sitko przesiewamy też do mąki 4 łyżki cukru pudru. Dodajemy sól.
2.Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego drożdże. Mieszamy łyżeczką tak długo aż się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po około 30 minutach dodajemy do mąki. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
3.po tym czasie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy. Wycinamy nożykiem do pizzy trójkąty.
4.Budyń przygotowujemy i studzimy. Każdy trójkącik smarujemy budyniem i zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy w temp. 200 C aż się przyrumienią.
5.Przygotowujemy lukier :
Cytrynę wyciskamy. Cukier puder (200g) przesiewamy przez sitko do miseczki z wrzącą wodą ( 5 łyżek) i ucieramy ciagle mieszając. Na koniec wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny i smarujemy rogaliki
Komentarze