Rogaliki z marmoladą różaną

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Przepis na te rogaliki dostałam od mojej sąsiadki Dorotki, ona od swojej cioci ... w ten sposób królują na naszych stołach od kilku pokoleń

  • 60 min

Składniki:

  • Na około 70 sztuk:
    1/2 kg mąki pszennej
    margaryna do pieczenia
    1/4 kostki świeżych drożdży
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    śmietana 18%
    3 żółtka
    szczypta soli

    oraz ulubiona marmolada (np. różana), jajko i cukier (do posmarowania i posypania na wierzchu)
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżeczkach cukru. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    Dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło (obrysowując nożem talerz), a następnie koło dzielimy na 8 części w kształcie trójkątów (jak kawałki pizzy). Na każdym kawałku kładziemy łyżeczkę marmolady.
  • 3. Rogaliki formujemy zwijając od dłuższego boku i lekko zaginając do środka rożki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
  • 4. Rogaliki pieczemy w 180 st.C przez około 15 minut, aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować