Rogaliki z masą makową i kakaowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto łatwo i bardzo fajnie się gniecie.
2.Zrobić z ciasta kule i włożyć do szczelnego foliowego worka i zawiązać a następnie włożyć do miski z letnią wodą.
3.Trzymać do momentu wypłynięcia ciasta na wierch. Ono rośnie i staje się lekkie i wypływa.
4.Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Na każdy trójkąt łyżeczką nałożyć trochę masy makowej i zwijać rogaliki.
5.Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 -20 min w temperaturze ok 180 stopni.
6. Wystudzić. Składniki na lukier połączyć ze sobą do momentu rozpuszczenia cukru . Gotowe rogaliki polać lukrem.
Komentarze