Dlaczego warstwowe? Ciasto dzieli się na osiem części, wałkuje i układa jedno na drugim. Między każdym plackiem znajduje się warstwa masła. Nadzienie może być dowolne np. marmolada, powidła, nutella.
Składniki:
1 kg mąki
70 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
250 ml kwaśnej śmietany
3 jajka
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
jajko+łyżka wody
Rogaliki " warstwowe" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, kwaśną śmietanę i podbite jajka, wymieszać. Do mąki wlać drożdże i resztę mleka. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto i podzielić na pół, każdą połowę rozdzielić na 8 części. Każdą kulkę rozwałkować do wielkości naleśnika, posmarować masłem, przykryć kolejnym, posmarować masłem i tak do 8 placka (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Stos ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy 55 cm. Podzielić na 12 trójkątów, nałożyć nadzienie i zwinąć formując kształt rogala. Posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Odstawić na 15-30 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Komentarze