ROGALIKI WANILIOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Te pyszne rogaliki uwielbiają moje dzieci. Zawsze zakradają się do nich i rogaliki znikają w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 28 dag mąki
    5 dag mielonych migdałów
    5 dag mielonych orzechów laskowych
    7 dag cukru kryształu
    5 torebek cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 żółtka
    20 dag miękkiego masła
    5 dag cukru pudru
    pergamin

Rogaliki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto- mieszamy mąkę z mielonymi migdałami, orzechami, cukrem kryształem. Dodajemy jedną torebkę cukru waniliowego, szczyptę soli, żółtka oraz zimne masło. Zagniatamy ciasto. Kulę z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na 1 godz do lodówki. Między czasie mieszamy w miseczce pozostałe 4 torebki cukru waniliowego z cukrem pudrem. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy w wałeczki i formujemy małe rogaliki. Gotowe układamy na pergaminie i pieczemy ok 15 min do zarumienienia w nagrzanym piekarniku do 180 C. Gorące rogaliki zdejmujemy z blaszki i od razu obtaczamy w mieszance przygotowanych cukrów.Odkładamy do wystygnięcia. Rogaliki przetrzymywane w blaszanych pojemniczkach są świeżę nawet do 2 tyg .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy