Rogale z makiem białym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Rogale które są pieczone w moim domu przez pokolenia, piekła je babcia, mama, teraz ja. Rodzine jest nimi zachwycona

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki tortowej
    2 dkg drożdży
    5 jaj
    10 dkg masła roztopionego
    1 kostka masła 250 g zamrożone
    szczypta soli
    2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru

    nadzienie:
    500 g maku białego
    1 szklanka miodu naturalnego
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej
    1 szklanka orzechów włoskich
    5 dkg płatków migdałowych
    250 ml śmietany 36 % słodkiej
    5 dkg żurawiny suszonej
    5 dkg rodzynek
    2 jajka
    kilka kropli olejku migdałowego
    4 łyżki zmielonych biszkoptów
    100 g masła

    lukier
    orzechy do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Rogale z makiem białym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mak biały sparzony 1.


    Mak gotuję w litrze wody godzinę. Odcedzam na sicie, następnie mielę go trzy razy, razem z orzechami. Rodznyki i żurawinę sparzam wrzątkiem i odcedzam.
    Na patelni rozpuszczam masło, dodaję miód, cukier, dodaję mak, śmietanę, rodzynki, żurawinę, biszkopty, olejek, orzechy, płatki migdałowe i całość podsmażam 10 minut Po wystygnięciu masy dodaję do żółtka i ubita białka na sztywno. Całość mieszam


  • masło starte 2. Ciasto:
    Drożdże wykruszam do miski , dodaję trzy łyżki mąki, szczyptę cukru i pół szklanki letniego mleka. Zaczyn mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Drożdże muszą podwoić swoja objętość. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję pozostałe mleko, masło roztopione i ubite jajka z cukrem.Ciasto zagniatam rękoma i odstawiam do wyrośnięcia.
    Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję ciasto.Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, i rozkładam równomiernie na 2/3 częściach powierzchni rozwałkowanego ciasta.
  • ciasto rozwałkowane z masłem 3. Następnie składam \ ciasto, pierwsza warstwa nieposmarowana na posmarowaną masłem i na to trzecia warstwa ciasta. Ciasto złożone wałkuję i składam ponownie na trzy części i wałkuję, proces powtarzam dwadzieścia siedem razy. W między czasie włożyłam ciasto na dwie godziny do lodówki.
  • rogale na blaszce przed pieczeniem 4. Ciasto dzielę na cztery części. Z każdej powinny wyjść cztery duże rogale. Można zrobić oczywiście małe rogaliki. Na każdą sztukę nakładam nadzienie i zwijam. Układam na papierze do pieczenia na blaszce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rogale pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Piekę 20 minut temp 180 stopni.

    Rogale lukruję i posypuję orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (150 ocen)

rogale

0 (0 ocen)

Rogale z makiem

To może cię zainteresować