Rogale marcińskie z białym makiem w trochę odchudzonej wersji, z mniejszą ilością masła i cukru. Smakują równie pysznie, a nawet lepiej, bardzo polecam :)
4 godz. 10 min
Składniki:
nadzienie:
200 g białego maku
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3/4 szklanki cukru pudru
ciasto:
1 szklanka mleka
25 g świeżych drożdży
50 g cukru
500 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli
150 g miękkiego masła (nie bezpośrednio do ciasta)
Rogale marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Biały mak zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 15 minut, po tym czasie odcedzić na gęstym sicie. Razem z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową zmiksować blenderem. Wsypać cukier puder, wymieszać.
2.Ciasto
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 5 minut, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać jajko, olej, sól i mąkę, krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x20 cm, grubo rozsmarować miękkim masłem. Biorąc do ręki krótszy brzeg ciasta, złożyć ciasto na trzy. Dookoła zlepić brzegi, ponownie uformować duży prostokąt, jeszcze raz złożyć na 3 części. Przełożyć na lekko podsypaną mąką deskę, wstawić do lodówki na 3 godziny.
Wyrośnięta ciasto rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 60x35 cm, pokroić go na długie na 35 cm trójkąty. Powinno wyjść ok. 12 szt. Na 3/4 długości trójkąta wyłożyć dość grubo nadzienia makowego zostawiając ok. 0,5 cm pusty brzeg.
Zawinąć w rogale tak by koniec był podwinięty pod spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 minut. Studzić na kratce.
3.Lukier:
Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy mleko, łyżką ucieramy do uzyskania lukru. W razie potrzeby możemy dodać ok. 1 łyżeczki mleka lub w razie zbytniego rozrzedzenia - cukru pudru.
Smarujemy ostudzone rogale i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze