Rogale marcińskie

4.51 (156 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Rogale marcińskie z białym makiem w trochę odchudzonej wersji, z mniejszą ilością masła i cukru. Smakują równie pysznie, a nawet lepiej, bardzo polecam :)

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • nadzienie:
    200 g białego maku
    100 g orzechów włoskich
    100 g rodzynek
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    3/4 szklanki cukru pudru

    ciasto:
    1 szklanka mleka
    25 g świeżych drożdży
    50 g cukru
    500 g mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    szczypta soli

    150 g miękkiego masła (nie bezpośrednio do ciasta)

    lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka mleka

    siekane orzechy laskowe do posypania

Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Rogale marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Biały mak zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 15 minut, po tym czasie odcedzić na gęstym sicie. Razem z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową zmiksować blenderem. Wsypać cukier puder, wymieszać.
  • 2. Ciasto
    Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 5 minut, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać jajko, olej, sól i mąkę, krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
    Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x20 cm, grubo rozsmarować miękkim masłem. Biorąc do ręki krótszy brzeg ciasta, złożyć ciasto na trzy. Dookoła zlepić brzegi, ponownie uformować duży prostokąt, jeszcze raz złożyć na 3 części. Przełożyć na lekko podsypaną mąką deskę, wstawić do lodówki na 3 godziny.
    Wyrośnięta ciasto rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 60x35 cm, pokroić go na długie na 35 cm trójkąty. Powinno wyjść ok. 12 szt. Na 3/4 długości trójkąta wyłożyć dość grubo nadzienia makowego zostawiając ok. 0,5 cm pusty brzeg.
    Zawinąć w rogale tak by koniec był podwinięty pod spód.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 minut. Studzić na kratce.
  • 3. Lukier:
    Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy mleko, łyżką ucieramy do uzyskania lukru. W razie potrzeby możemy dodać ok. 1 łyżeczki mleka lub w razie zbytniego rozrzedzenia - cukru pudru.
    Smarujemy ostudzone rogale i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować