Rogale i ciasteczka na trzech rodzajach mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łączymy mąki, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Dodajemy masło- siekamy. Robimy dołeczek, wybijamy żółtka, dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny. Zarabiamy nożem, następnie szybko zarabiamy ciasto. Ciasto dzielmy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i ponownie zarabiamy. Ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto porcjujemy na kawałki, wałkujemy jak najcieniej, wykrawamy małe, długie trójkąty. Nadziewamy odrobiną dżemu i serka. Zawijamy nadając albo kształt rogalików albo rureczek. Możemy przygotować ciasteczka z samym dżemem lub z samym serkiem. Możemy też formować małe okrągłe ciasteczka- ciasto wałkujemy na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy serowy farsz tworząc z niego cienki rulonik. Zawijamy ciasto. Nożem dzielimy wałeczek na cienkie kromeczki. Rogaliki pieczemy ok. 20 minut, temp.180 stopni, termoobieg, okrągłe ciasteczka ok. 17 minut. Upieczone ciasteczka możemy maczać w roztopionej czekoladzie połączonej z odrobiną mleka lub najprościej- oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze