Rocznicowy torcik

0 (0 ocen)

Ten tort zrobiłam na nasza 15 rocznicę ślubu

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    30 dkg cukru
    30 dkg mąki
    5 łyżek wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kawowa:
    25 dkg margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    4 łyżki wody

    20 dkg delicji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Kawy

Rocznicowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rocznicowy torcik 1. Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodę, dobrze mieszamy.

    Formę serduszko wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
  • Rocznicowy torcik 2. Robimy masę: wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej kawę rozpuszczalną i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawę przestudzoną i dobrze ucieramy (troszeczkę masy zostawiamy do posmarowania na około serca, resztę masy dzielimy na połowę).

    Ciasto przekrawamy na połowę.
  • Rocznicowy torcik 3. Połowę masy smarujemy na jednym blacie tortu, na masie układamy delicje i smarujemy drugą połową masy i przekładamy drugim blatem ciast.
  • Rocznicowy torcik 4. Robimy polewę, polewamy ciasto i ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami.

Porady

Taki torcik również nadaje się na Walentynki i inne okazje, wystarczy go tylko odpowiednio udekorować :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Delicje Kawa rozpuszczalna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować