Risotto z szynką i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Najlepsze ze świeżym groszkiem.

  • 35 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu Arborio,
    3/4 szklanki świeżego groszku,
    150 g szynki,
    1/2 szklanki białego wina,
    2 ząbki czosnku,
    mała cebula,
    ok.4-5 szklanek wrzącego bulionu drobiowego lub jarzynowego (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał),
    1/2 szklanki startego parmezanu,
    2-3 łyżki masła,
    sól, pieprz, ew. natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania gotowej potrawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Risotto z szynką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek ugotować w bulionie, odcedzić. Szynkę pokroić w kostkę (można ją też podsmażyć). Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć. Dorzucić surowy ryż, wymieszać go dokładnie z cebulą, czosnkiem i oliwą, dodać wino i zredukować (około minuty). Dolać chochlę bulionu, mieszać i poczekać, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dolać kolejną chochlę i znów mieszać. Postępować tak, aż do momentu, kiedy ryż będzie al dente - u mnie około 18 minut (nie musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Gdy będzie prawie gotowe, dodać groszek i szynkę, ściągnąć z gazu, dodać ostatnią łyżkę płynu, doprawić, dorzucić parmezan i masło, przykryć i odstawić na 5 minut. Posypać świeżymi ziołami i natychmiast podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Ryż Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować