3/4 szklanki ryżu Arborio,
3/4 szklanki świeżego groszku,
150 g szynki,
1/2 szklanki białego wina,
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
ok.4-5 szklanek wrzącego bulionu drobiowego lub jarzynowego (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał),
1/2 szklanki startego parmezanu,
2-3 łyżki masła,
sól, pieprz, ew. natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania gotowej potrawy
Risotto z szynką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek ugotować w bulionie, odcedzić. Szynkę pokroić w kostkę (można ją też podsmażyć). Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć. Dorzucić surowy ryż, wymieszać go dokładnie z cebulą, czosnkiem i oliwą, dodać wino i zredukować (około minuty). Dolać chochlę bulionu, mieszać i poczekać, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dolać kolejną chochlę i znów mieszać. Postępować tak, aż do momentu, kiedy ryż będzie al dente - u mnie około 18 minut (nie musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Gdy będzie prawie gotowe, dodać groszek i szynkę, ściągnąć z gazu, dodać ostatnią łyżkę płynu, doprawić, dorzucić parmezan i masło, przykryć i odstawić na 5 minut. Posypać świeżymi ziołami i natychmiast podawać.
Komentarze