Risotto z podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wsypałam na gęste sito i bardzo dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą, odstawiłam do osączenia.
2.Grzyby (nie rozmrożone wcześniej) umieściłam w rondlu i rozmroziłam na małym ogniu, a następnie powoli, często mieszając, dusiłam kilka minut.
3.Cebulę obrałam i pokroiłam kostkę.
W dużym rondlu rozgrzałam oliwę i masło, wrzuciłam cebulę i smażyłam ją powoli do zeszklenia.
4.Dodałam osączony ryż i mieszając smażyłam około minuty, aż wszystkie ziarenka dobrze pokryły się tłuszczem.
5.Wlałam wino, kilka razy przemieszałam, a następnie dolałam szklankę bulionu i dołożyłam podduszone grzyby.
6.Każdą następną porcję bulionu dolewałam dopiero, kiedy poprzednia została wchłonięta przez ryż. Gotowałam do miękkości ryżu przez około 15-20 minut, dość często mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna.
7.Na koniec dosypałam parmezan, dokładnie wymieszałam i posoliłam do smaku.
Komentarze