Risotto z podgrzybkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, kremowe risotto z leśnymi grzybami. Gorąco polecam :)

  • 40 min

Składniki:

  • 40 dag mrożonych podgrzybków – u mnie krojone, zamrożone na surowo
    2 szklanki ryżu arborio
    1 cebula
    3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    1 łyżka masła sklarowanego
    3/4 szklanki białego wina
    około 5 szklanek bulionu warzywnego
    4 dag drobno startego parmezanu
    natka pietruszki do posypania
    ewentualnie sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Risotto z podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypałam na gęste sito i bardzo dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą, odstawiłam do osączenia.
  • Podduszone grzyby 2. Grzyby (nie rozmrożone wcześniej) umieściłam w rondlu i rozmroziłam na małym ogniu, a następnie powoli, często mieszając, dusiłam kilka minut.
  • Zeszklona cebula 3. Cebulę obrałam i pokroiłam kostkę.
    W dużym rondlu rozgrzałam oliwę i masło, wrzuciłam cebulę i smażyłam ją powoli do zeszklenia.
  • Dodany do cebuli ryż 4. Dodałam osączony ryż i mieszając smażyłam około minuty, aż wszystkie ziarenka dobrze pokryły się tłuszczem.
  • Dodanie grzybów 5. Wlałam wino, kilka razy przemieszałam, a następnie dolałam szklankę bulionu i dołożyłam podduszone grzyby.
  • 6. Każdą następną porcję bulionu dolewałam dopiero, kiedy poprzednia została wchłonięta przez ryż. Gotowałam do miękkości ryżu przez około 15-20 minut, dość często mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna.
  • Dosypany parmezan 7. Na koniec dosypałam parmezan, dokładnie wymieszałam i posoliłam do smaku.
  • Smacznego :) 8. Podałam posypane posiekaną natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować