Risotto z szynką, groszkiem i pomidorami

4.5 (183 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja lekka, smaczna i aromatyczna:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż na risotto (np. Arborio) (3 woreczki): 300 gramów
    - bulion warzywny: 300 mililitrów
    - wino białe wytrawne: 150 mililitrów
    - masło lub oliwa: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - pomidory: 2 sztuki
    - szynka (u mnie poędwica łososiowa): 150 gramów
    - groszek zielony mrożony: 200 gramów
    - suszone pomidory z czosnkiem i ziołami: 2 łyżeczki
    - pasta z suszonych pomidorów: 2 łyżeczki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Risotto z szynką, groszkiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę kroimy w kosteczke, smażymy na patelni na margarynie, dodajemy wyciśnięty czosnek, jak zacznie się przypiekać dodajemy ryż, podsmażamy 3 minutki, zalewamy na przemian bulionem i winem, dusimy do całkowitego wchłonięcia płynu.
  • 2. W tym czasie pomidory obieramy, wydrązamy miąższ, kroimy w kostkę, szynkę w paski.
  • 3. Do gotowego ryżu dodajemy pomidory, pastę z suszonych pomidorów, przyprawy, szynkę i gorszek, dokładnie mieszamy, podajemy od razu po przyrządzeniu.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować