Risotto z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników ugotować bulion - warzywa posiekać, dodać sosu rybnego, gotować ok. 15 minut, odcedzić i pozostawić na gazie (będziemy dolewać gorący do risotto).
2.Na łyżce masła usmażyć drobno posiekaną szalotkę, wrzucić ryż, smażyć aż ryż stanie się przezroczysty. Dolać wino, gotować do wyparowania alkoholu, następnie gotować mieszając dosyć często i wlewając po łyżce wazowej bulion, przez ok. 12-14 minut.
Dodać rozmrożoną i osuszoną na ręczniku papierowym mieszankę owoców morza, wcisnąć sok z połowy limonki i gotować przez kolejne 5-6 minut, pamiętając oczywiście o wlewaniu, w miarę wygotowywania się, bulionu.
Ryż nie może być wodnisty, ma być al dente, czyli delikatny i kremowy ale nie rozgotowany.
Zestawić garnek z ognia, wrzucić resztę masła i parmezan, posolić, popieprzyć, dodać startą gałkę muszkatołową, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 minuty.
Nałożyć na talerze i udekorować startą skórką z limonki.
Smacznego!
Komentarze