Risotto to danie łatwe do przygotowania a zarazem bardzo smaczne. Wystarczy poświęcić chwilkę na jego przygotowanie i mamy bardzo smaczny i tani obiad czy ciepłą kolację. Tak podane jest bardzo aromatyczne i każdy zje je ze smakiem :)
40 min
Składniki:
Składniki na około 5 porcji:
1 1/2 szklanki ryżu
1 1/2 litra bulionu drobiowego
duża cebula
2 duże ząbki czosnku
35 g masła
sól
pieprz czarny mielony
2 łyżki suszonej siekanej natki pietruszki
30 g sera żółtego
25 g orzechów włoskich
ser feta (ilość według uznania)
rzeżucha
pomidorki (koktajlowe lub malinowe)
olej rzepakowy do smażenia
Risotto z orzechami włoskimi, fetą i rzeżuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek drobno siekamy.
2.Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju by „obtoczyła” całą cebulkę, wrzucamy cebulkę i smażymy na rumiano, następnie dodajemy czosnek, mieszamy.
3.Do podsmażonej cebulki wrzucamy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy chwilkę.
4.Następnie stopniowo wlewamy bulion (za każdym razem tylko tyle by przykryło ryż) i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż ryż będzie miękki (u mnie było to około 30 minut).
5.Po tym czasie do risotta dodajemy masło, połamane na mniejsze kawałki orzechy włoskie, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty, przyprawiamy i mieszamy (soli dajemy mało lub wcale, w zależności od upodobań, gdyż bulion nadał już smak potrawie i podajemy ją z fetą, która też jest słona).
6.Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Na talerze nakładamy porcje risotta, dajemy fetę, pomidorki i rzeżuszkę.
Komentarze