Rewelacyjne jednogarnkowe danie z ryżem, kurczakiem, porem i dynią -delikatne w smaku ale jednocześnie pożywne, doskonale zastąpi dwudaniowy obiad, posmakuje także najmłodszym. Polecam!
35 min
Składniki:
1 filet z kurczaka
20 dag ryżu arborio
1 duży por
1/2 kg obranej dyni hokkaido
800 ml rosołu z kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
50 g sera cheddar lub parmezan
1 łyżka ziół włoskich do smaku
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
Risotto z kurczakiem, dynią i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz ziołami włoskimi do smaku, przesmażamy 3 minuty w głębokiej patelni na oliwie.
2.Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę por i dynię oraz dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek,całość dusimy chwilę mieszając od czasu do czasu,
3.następnie wsypujemy ryż arborio,
4.zalewamy połową rosołu, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu, w trakcie gotowania dodać resztę rosołu w razie potrzeby, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki ale nie rozgotowany, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przed podaniem na talerzu posypać startym drobno cheddarem, podawać natychmiast.
Komentarze