Bardzo zdrowe i smaczne danie, także dla małych dzieci. No i gotowe w 30 minut. Jeśli potrawa będzie jedzona tylko przez dorosłych, część bulionu możemy zastąpić białym winem.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- dynia pokrojona w kostkę 1 cm: 1 szklanka
- ryż arborio: 100 gramów
- bulion mięsny lub warzywny: 0.5 litra
- masło: 3 łyżki
- cebula pokrojona w kostkę: 0.5 sztuki
- parmezan tarty: 50 gramów
Risotto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną łyżkę masła roztopić na patelni z grubym dnem, dodać cebulę i smażyć na wolnym ogniu, aż się cebula zeszkli, ale nie zrumieni /3-5 minut/. Dodać ryż, zwiększyć płomień i chwilę podsmażyć ryż, cały czas mieszając. Gdy cały ryż będzie pokryty masłem, zacząć stopniowo wlewać bulion, po pół łyżki wazowej, cały czas mieszając. Jak ryż wchłonie całkowicie jedną porcję bulionu, dodać kolejną. Gotować w ten sposób 15 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i często mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać dynię pokrojoną w 1 cm kostkę.
Patelnię zdjąć z ognia i za moment dodać do potrawy 2 łyżki zimnego masła. Energicznie wymieszać.
Dodać tarty parmezan. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Komentarze