Pyszne grzybowe risotto.Danie mało skomplikowane, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu podczas gotowania ryżu.
45 min
Składniki:
Składniki: ( proporcje bardziej na oko w zależności od ilości grzybów)
grzyby leśne (dowolna ilość)
250 g ryżu do risotto np.Arborio
białe wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości grzybów około 400 ml )
1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
5 łyżek masła
1-2 cebule
1 ząbek czosnku
garść koperku lub natki pietruszki
około 6-7 łyżek tartego parmezanu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Risotto z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oto część moich leśnych zbiorów.I zarazem główny składnik dania.
2.
Oczyściłam je i obrałam.
3. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam ją na łyżce masła.
Dodałam starty ząbek czosnku.
4.
Grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki.
Dodałam je do cebuli.
Dołożyłam łyżkę masła i dusiłam je.
5.Stopniowo zmniejszały swoją objętość.
6. Na osobną suchą patelnię wsypałam ryż.
Podsmażyłam go chwilę.
Dodałam wino i czekałam aż wyparuje.
7.Wlewałam po łyżce gorącego bulionu, mieszając co chwilę ryż.
Dodałam masło.
Gotowałam go na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
Czynność powtarzałam bo ryż wchłaniał bulion.
Gdy był już miękki, delikatny i kremowy ale nie rozgotowany przełożyłam go do grzybów.
8.
Chwilę jeszcze poddusiłam wszystko.
Przyprawiłam i wsypałam koperek.
Zamiast niego pasuje również natka pietruszki.
9. Wymieszałam.
Można dodać jeszcze pozostałą część masła.
10.
Na koniec wsypałam starty parmezan.
11. Pyszne i pachnące grzybami risotto jest powalające.
Pozostało jeszcze przed podaniem posypać parmezanem
i życzyć Wam smacznego!
Komentarze