grzybowe risotto z kurkumą i marchewką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Risotto jest eleganckim daniem głównym. Od przypraw i dobrze skomponowanych dodatków zależy jego smak. Moje risotto jest bardzo kremowe.

  • 40 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu :

    - ryż arborio lub inny do risotto : 200 g
    - grzyby leśne np. prawdziwki, podgrzybki suszone : 1 szklanka
    - marchew obrana : 2 sztuka

    składnik podstawowy dodatkowy :

    -bulion warzywny lub grzybowy : 600 ml

    składniki robocze :
    - masło : 25-30 g
    - sól czosnkowa : 1 łyżeczka
    - pieprz mielony czarny : 0,5 łyżeczki
    - kurkuma : 0,5 łyżeczki
    - olej lub oliwa czosnkowa : 2 łyżki
    -parmezan tarty : 2 łyżki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grzybowe risotto z kurkumą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew ugotować w lekko osolonej wodzie. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Grzyby odcedzić, pokroić. Wodę, w której moczyły się grzyby odstawić.
  • 2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić ryż i obsmażać 2 minuty mieszając. Wlać 200 ml gorącego bulionu, zmniejszyc ogień i gotować do momentu, aż cały płyn wsiąknie. Dodać grzyby i przyprawy, wymieszać. Bulion uzupełniać wlewając po 100 ml. Ryż z bulionem dusić przez 25 minut, aż danie wchłonie cały płyn. Gdy ryż będzie miękki, dodać parmezan, wymieszać. Przykryć, odstawić na 10 minut.
  • kremowe risotto grzybowe 3. Risotto udekorować natką pietruszki i plasterkami gotowanej marchewki. Posypać parmezanem.

Porady

Gdyby zabrakło nam płynu, a ryż nie byłby jeszcze odpowiednio miękki, można użyć wody, w której moczyły się grzyby. Risotto podajemy na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować