Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim

4.5 (167 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Świetny sposób na wykorzystanie grzybów

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - prawdziwki (pokrojone w kostkę): 100 gramów
    - kurki: 100 gramów
    - ryż do risotto (arborio): 300 gramów
    - białe wino (wytrawne): 100 mililitrów
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - masło: 0.25 opakowania
    - cebula (drobno posiekana): 1 sztuka
    - wywar grzybowy: 1 litr
    - Sól, biały świeżo mielony pieprz, tymianek do smaku: 1 szczypta
    - łosoś norweski (wędzony, przekrojone na pół duże plastry): 2 sztuki
    - parmezan (tarty): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z grzybami i wędzonym łososiem norweskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i grzyby, dodać ryż i smażyć prze ok. 3 minuty, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku i wlać białe wino.
  • 2. Kiedy ryż wchłonie wino, dolewać partiami bulion, ciągle mieszając.
  • 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, a w środku lekko twarde, zdjąć patelnię z gazu, dodać masło i parmezan, ciągle mieszając. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
  • 4. Risotto rozłożyć na talerzach, udekorować plastrami łososia norweskiego i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować