Risotto z grzybami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Risotto o zapachu i smaku leśnych grzybów. Aksamitne, miękkie i kleiste, czyli takie jakie powinno być, po włosku.

  • 40 min

Składniki:

  • • 300 g ryżu Arborio
    • 500 g grzybów, u mnie mrożone podgrzybki
    • 1,5 litra wody/3 kostki bulionowe, u mnie warzywne
    • 1 cebula
    • 3 łyżki suszonej włoszczyzny
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę drobno posiekać.
    • W dużej patelni o wysokich brzegach lub rondlu rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić cebulę i zeszklić.
    • Wrzucić ryż i smażyć przez 2 minuty, dolewając w trakcie łyżkę bulionu.
    • Wlać resztę bulionu, suszoną włoszczyznę, przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić i gotować 15 minut cały czas mieszając.
    • Grzyby rozmrozić, drobno posiekać i gotować 3 minuty w osolonej wodzie.
    • Do ryżu dodać grzyby, dokładnie wymieszać, pogotować kilka minut. Odstawić na chwilę i podawać.

Porady

Podstawą sekretu udanego risotto jest ryż, który w tym daniu powinien być miękki, kleisty i wilgotny. Do przyrządzenia klasycznego risotto potrzebny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami, np. Arborio. Risotto ma najlepszą konsystencję i najlepiej smakuje, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Jeśli wychodzi zbyt gęste, należy jeszcze dodać bulion lub wodę i przyprawić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować