RISOTTO Z BURAKAMI

0 (0 ocen)

  • 35 min

Smakuje fenomenalnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. ciepłe danie na imprezę.Świetnie będzie pasował do niego również kozi ser - koniecznie spróbujcie!

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ugotowane, starte buraki - 250 g
    * seler naciowy - 1 szt
    * cebula czerwona - 1 szt
    * ryż do risotto - 1 szkl
    * czerwone , wytrawne wino - 100 ml
    * bulion warzywny 250 ml
    * masło - 1 łyżka
    * sok z cytryny
    * czosnek - 3 ząbki
    * sól, pieprz
    * oliwa z oliwek
    * świeży koperek
    * świeży parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto Buraczki Ser

Risotto z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, podsmażamy posiekaną cebulę i seler naciowy.

    Wrzucamy czosnek, dodajemy ryż, przesmażamy.

    Zalewamy winem i redukujemy, a następnie partiami dodajemy bulion ( grzejemy na minimalnym ogniu ).

    Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

    Po dodaniu ostatniej chochelki dodajemy starte buraki, a na sam koniec łyżkę zimnego masła i posiekany koperek.

    Podajemy gorące posypane startym parmezanem.

    Smacznego!


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Koper Ryż Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować