Risotto z borowikami

0 (0 ocen)

  • 50 min

W sezonie grzybowym najsmaczniejsze potrawy są ze świeżych grzybów. Moim popisowym daniem jest risotto z borowikami które sama zbieram.

  • 50 min

Składniki:

  • 35 dag swieżych borowików
    10 dag świeżych podgrzybków
    ok.15 szt grzybów suszonych - podgrzybki
    1 szklanka ryżu do risotta
    1 szklanka wina białego wytrawnego
    2 szt cebuli białej
    250 ml wywaru warzywnego
    1/2 opakowania masła osełkowego
    3 łyżki startego parmezanu
    pieprz
    przyprawa do dań Kucharek
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • borowiki 1. Ogonki grzybów oczyszczamy i sprawdzamy czy nie są robaczywe. Grzyby dokładnie myjemy, mniejsze pozostawiamy w całości, większe kroimy no pół lub ćwiartki. Przesmażamy na połowie masła aż staną się miękkie i odstawiamy.
  • wywar grzybowy i warzywny 2. Suszone grzyby namaczamy gorącej wodzie aż staną się miękkie i oddadzą wodzie swój smak tworząc aromatyczny wywar. Najlepiej jest namoczyć grzyby dzień wcześniej na wieczór
  • risotto w trakcie 3. .Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle na szklisto z dodatkiem przyprawy do dań kucharek. Namoczone suszone grzyby kroimy w kostkę i przesmażamy razem z cebulką. Do cebulki i grzybów dodajemy ryż Arborido risotto, chwilę przesmażamy cały czas mieszając aż ziarna zrobią się na wpół przezroczyste. W żadnym razie nie mogą się zrumienić Następnie dodajemy szklankę wytrawnego wina cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn.
  • przed podaniem 4. W dalszej kolejności ryż będziemy podlewać po chochelce wywarem z -suszonych grzybów, oraz wywarem z warzyw. Gdzie dajemy dwie porcje wywaru z grzybów po sobie, a trzecią z warzyw i tak dalej. Zawsze dodajemy po jednej porcji płynu, cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. Czynność powtarzamy aż ryż stanie się miękki i nabierze lekko klejącej konsystencji.Na koniec ryż doprawiamy pieprzem i dodajemy starty parmezan. Dodajemy na początku przesmażone na maśle grzyby i podajemy dekorując natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować