Risotto z cukinią i śliwkowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kostki warzywne zalej 650 ml wrzątkiem. Białe wino lekko podgrzej. W dużym garnku rozpuść 2 łyżki masła, wrzuć ryż, zmniejsz ogień. Cały czas mieszając, gotuj ryż ok. 5-8 minut. Wlej wino i mieszaj do momentu, aż ryż je wchłonie. Potem dodawaj po 1 chochli bulionu warzywnego, mieszaj cały czas, żeby ryż się nie przypalił. Proces gotowania risotta trwa ok. 25 minut.
2.Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Gdy ryż wchłonie cały bulion i zrobi się miękki, dodaj cukinię. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, dodaj 1-2 łyżki masła.
3.Plastry boczku, jeśli są długie, przetnij na pół. Każdą śliwkę owiń boczkiem i nadziej na patyczek, po 3-4 owinięte śliwki na 1 patyk. Rozgrzej patelnię teflonową, na suchą kładź przygotowane szaszłyki i przyrumień każdy.
4.Risotto podawaj za pomocą metalowej obręczy, która pozwoli uformować koło. Szaszłyki połóż dowolnie, całość udekoruj listkami pietruszki i cukiniową różą. Risotto podawaj od razu po przygotowaniu.
Komentarze