Risotto truskawkowe z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolejna wariacja na temat truskawek. Bardzo lubimy połączenie owoców i mięsa, a jeszcze bardziej jak uczestniczą w nich makaron lub ryż. No i stało się :P Pysznie wyszło, ryż jak zwykle nie rozczarował...truskawki z naszej działki, pyszne, zdrowe, nie pryskane...słodkie

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio
    2 łyżki oleju
    100 ml białego wina wytrawnego
    100 g słodkich truskawek
    250 g filetów z kurczaka
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżka brązowego cukru
    600-700 ml rosołu drobiowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Risotto truskawkowe z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę smażymy i zalewamy winem. Odparowujemy.

    Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, truskawki (większe na ćwiartki, mniejsze na pół), rozmaryn, zalewamy szklanką rosołu. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy cukier, rosół (ok. 100 ml do całkowitego wchłonięcia, czynność powtarzamy w zależności od potrzeb), tak by nie było za dużo płynu, a ryż nie miał sucho. Dusimy do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (truskawki lubią pieprz, a ilość zależy od naszych preferencji smakowych).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować