W mojej rodzinie dominują potrawy z dodatkiem ryżu, kasz i makaronów. Szczególnie polecam risotto, które może być wspaniałym daniem na przyjęcie w gronie przyjaciół.
Składniki:
Na 4 porcje
● 60 dag łopatki wieprzowej bez kości
● 1 cebula
● 1 ząbek czosnku
● 2 łyżki oleju
● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
● 1 łyżka słodkiej papryki, sól
● 1/2 l wody
● 2 średnie ziemniaki sałatkowe
● 2 pomidory
● 2 czerwone papryki
● 100 g zielonej fasolki szparagowej
● 150 g ryżu
● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Risotto po bułgarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy
i kroimy w kostkę o boku 3 cm.
Cebulę i czosnek obieramy
i siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy
olej i na silnym ogniu
porcjami podsmażamy mięso.
Dodajemy cebulę i czosnek,
zmniejszamy ogień i dusimy.
2.Dodajemy koncentrat pomidorowy
i słodką paprykę i mieszając,
dusimy kilka minut. Solimy
i wlewamy ok. 3/4 szklanki wody, zagotowujemy. Dusimy
40 minut. Ziemniaki obieramy,
kroimy w kostkę. Pomidory polewamy
wrzątkiem i obieramy.
Kroimy w kawałki. Papryki
oczyszczamy z nasion, miąższ
kroimy w paski.
3.Fasolkę myjemy i kroimy
w kawałki. Warzywa dodajemy
do mięsa razem z ryżem. Mieszamy.
Wlewamy resztę wody,
zagotowujemy i gotujemy ok.
20 minut, aż ziemniaki i ryż będą
miękkie. Przed podaniem posypujemy
natką pietruszki.
Komentarze