Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie grzybów, polecam połączyć je z ryżem w kremowe risotto. Danie jest bardzo sycące, szybkie do przygotowanie, lekkie, idealne na obiad czy kolację. Smakuje nie tylko grzybiarzom :)
Risotto leśniczego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy ryż i smażymy chwilę aż ziarenka staną się szkliste.
2.Wówczas wlewamy chochlę bulionu i smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję i znowu smażymy. Postępujemy tak do momentu gdy ryż będzie miękki.
3.Ugotowane grzyby siekamy na większe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, szklimy cebulkę i dodajemy grzyby, całość smażmy około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.
4.Gdy ryż będzie miękki dodajemy grzyby, zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną natkę, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy od razu ozdobione natką. Życzę smacznego :)
Komentarze