Risotto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozgrzać masło z dodatkiem oliwy, wrzucić drobniutko pokrojoną szalotkę, zeszklić. Dodać starty na drobniutkie wiórki seler. Dusić aż zmięknie, zamieszać kilka razy.
2.Dodać ryż, wymieszać całość. Dusić ok. 5 minut, kilkakrotnie mieszając. Po tym czasie wlać wino. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy ryż wchłonie wino, partiami dolewać bulion, każdą następną część, po wchłonięciu poprzedniej porcji. Po ok. 20 minutach ryż powinien być gotowy.
3.W międzyczasie w miseczce rozmącić żółtko razem ze śmietanką, sokiem z cytryny i drobniutko starym gratino.
4.Do ryżu dodać startą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny i drobno posiekany rozmaryn. Wymieszać.
5.Dodać przygotowany w miseczce sos, zamieszać i wyłączyć ogień. Doprawić do smaku solą morską i białym pieprzem. Podawać od razu.
6.* Porcje risotto można posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem (z części tuż nad cebulką) i ozdobić plasterkiem cytryny.
Komentarze