Rillettes z łososia z piklowanymi ogórkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis autorstwa Stanisława Bobowskiego - szefa kuchni hotelu Radisson Blu Kraków

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeży łosoś: 300 gramów
    - kapary (posiekane): 20 gramów
    - szalotka (drobno pokrojona): 40 gramów
    - szczypiorek (drobno posiekany): 20 gramów
    - creme fraiche: 50 gramów
    - świeży ogórek: 1 sztuka
    - sok z cytryny do smaku: 1 łyżeczka
    - Sól morska, pieprz do smaku: 1 szczypta

Rillettes z łososia z piklowanymi ogórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj łososia na parze, następnie odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Pokrój cienko ogórek, posyp solą morską, odstaw na 10 minut. Wymieszaj ocet z wodą, dodaj anyż i cukier. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ogórek i znów gotuj przez 10 minut. Wyciągnij ogórek i odstaw do ostygnięcia.
  • 3. Do łososia dodaj kapary, szalotkę, szczypiorek, creme fraiche, sok z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.
  • 4. Podawaj z piklowanymi ogórkami. Skrop oliwą z oliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy