Rigatoni z serem i pesto pietruszkowym pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 60 min

zaiekanka

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g makaronu rigatoni
    1 kostka sera białego
    2 łyżki pesto z pietruszki przepis
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    1 jajko
    1 duży ząbek czosnku

    biały sos beszamelowy
    1 łyżeczka masła
    1/4 cebuli
    2 łyżeczki mąki
    1 szk mleka
    szczypta imbiru
    sól
    pieprz
    jajko

Rigatoni z serem i pesto pietruszkowym pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić przepłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą.
    Ser utrzeć z pesto i jajkiem, dodać czosnek, przyprawić do smaku, wymieszać.
    Przełożyć masę do rękawa cukierniczego bez końcówki i nadziać makaron, ustawić w jednym lub dwu naczyniach.

    W małym rondelku rozpuścić masło, dodać drobno posiekaną cebulę, przysmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, dodać do przysmażonego masła, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos będzie miał konsystencję budyniu zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.

    Sosem zalać nadziewany makaron, Wstawić do piekarnika na ok 20- 25 min temp 180 st. Zapiec.

Komentarze

Podobne przepisy