Ciasto Red velvet

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Ciasto o wyjątkowym smaku i oryginalnym wyglądzie. W kształcie serca - idealne na Walentynki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka pszenna 2½ szklanki
    cukier 1¼ szklanki
    sól 1/2 łyżeczki
    jaja 2 duże
    olej 1,5 szklanki
    maślanka (lub jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko) 1 szklanka
    aromat waniliowy 1 łyżeczka
    ocet 1 łyżka
    soda oczyszczona 1 łyżeczka
    barwnik spożywczy czerwony w proszku 1 łyżeczka (lub 60 ml czerwonego barwnika w płynie)
    Krem:
    serek kremowy 60 dag (Philadelphia, mascarpone - ja zastąpiłam serkiem kanapkowym naturalnym z Mlekowity)
    masło 150 g
    cukier puder ok. 1,5 szklanki
    aromat waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone ciasto. w blaszkach, do red velvet. 1. Przygotować dwie blaszki (ok. 22x28 cm) lub tortownice (o średnicy 24 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać.
    W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślankę, barwnik, aromat waniliowy i wymieszać do połączenia (również widelcem). Suche składniki wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku). Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Gdy powstanie piana szybko wlać ją do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać do blaszek. Piec (w nagrzanym piekarniku) w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
  • Red velvet. 2. Przygotować krem: Utrzeć masło na puszystą masę. Ucierając, dodawać stopniowo cukier, serek, aromat waniliowy i zmiksować. Masę włożyć do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego stężenia.
    Przestudzone ciasto przełożyć kremem, wysmarować boki i wierzch. Posypać wierzch okruchami ciasta. Przechowywać w lodówce.

Porady

Jeżeli nie posiadacie dwóch tortownic czy blach tego samego rozmiaru, należy upiec jeden blat po drugim. Wówczas należy przygotować ciasto, podzielić na 2 części ale! - sodę dodać do każdej dopiero tuż przed pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować