Razowe bułeczki z dynią i słonecznikiem

4.5 (177 ocen)

Chrupiące pyszne bułeczki na drożdżach z ziarnami,zapraszam:)

Składniki:

  • 350 g mąki razowej typ 2000
    50 g mąki pszennej typ 650
    1 opakowanie drożdży instant
    1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki miodu
    3 łyżki słonecznika
    3 łyżki pestek dyni+do posypania
    1 1/4 szklanki letniej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Razowe bułeczki z dynią i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąki. Dodać drożdże oraz sól. Wymieszać. Wsypać słonecznik oraz pestki dyni. Dodać miód i oliwę. Wymieszać. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Odstawić na 1,5 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na placek o grubości około 1,5 cm. Kubkiem wykroić krążki. Krążki uformować w bułeczkę. Kłaść na blachę wyłożoną papierem. Zwilżyć wodą górę bułeczki i posypać pestkami dyni. Piec w 200 st 20 minut. Potem wyłączyć piekarnik i bułeczki zostawić na około 5 minut. Wyjąć ostudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować