Razowa tarta z wędzonym twarogiem i papryką

0 (0 ocen)

Wędzony twaróg dodaje ciekawego aromatu całej tarcie i pysznie współgra z kolorową papryką. Wszystko zamyka razowe ciasto tarty.

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szklanki mąki pszennej razowej
    1 żółtko
    2 jajka
    50g masła
    3 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    NADZIENIE:
    250g twarogu wędzonego
    100g twarogu półtłustego
    100g sera typu feta
    3 łyżki śmietany
    1 jajko
    1 białko
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 papryka zielona
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Tarty

Razowa tarta z wędzonym twarogiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta 1. Składniki na ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść. Masło i woda muszą być zimne. Rozwałkować i włożyć do formy na tartę o średnicy 25cm. Wstawić do lodówki na około 30min. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15min.
  • Składniki na masę twarogową. 2. Papryki przekroić wzdłuż na pół. Połówki z każdego koloru pokroić w paski o grubości 5mm.Włożyć je do miski i wymieszać z oliwą z oliwek. Natomiast drugie połówki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę również pokroić w kostkę i podsmażyć. Wszystkie gatunki sera włożyć do miski, dodać jajko, białko i śmietanę. Wymieszać rozcierając ser.
  • Papryka dodana do twarogu 3. Dodać podsmażoną paprykę i cebulę. Wymieszać i wyłożyć na podpieczoną tartę. Na wierzchu ułożyć paski kolorowej papryki. Piec w 180*C przez 40min. Smacznego!

Porady

Jeżeli chcemy tartę o mniej razowym charakterze to należy użyć zwykłą mąkę pszenną i razową w proporcji 1:1.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa Papryka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować