Sernik składający się z dwóch warstw serowych. Pierwsza bez większego szaleństwa, druga natomiast z dodatkiem malin. Podwójna zasmaczystość ! :)
Składniki:
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
150 g cukru
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czysta masa serowa:
5 opakowań serka homogenizowanego (3% tłuszczu) z kawałkami ananasa i pomarańczy (5 x 180 g)
150 g margaryny
8 łyżek cukru
4 duże jajka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
Malinowa masa serowa:
2 opakowania serka homogenizowanego (3% tłuszczu) z kawałkami ananasa i pomarańczy (2 x 180 g)
4 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
450 g malin
Masa białkowa:
8 białek
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
szczypta soli
Raz, dwa - sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto kruche margarynę rozpuścić, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę - wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do blachy (42 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Na masę białkową schłodzone białka ubić ze szczyptą soli. Dodać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać. Masę włożyć do lodówki.
3.Na czystą masę serową margarynę rozpuścić - wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać połowę przygotowanej masy białkowej. Całość wylać na kruchy spód - piec 15 min (180 - 200 st. C).
4.Przygotować malinową masę serową - serek, cukier i proszek budyniowy dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą część przygotowanej masy białkowej - wymieszać. Na końcu wrzucić maliny i delikatnie wymieszać. Malinową masę serową wyłożyć na wstępnie podpieczone ciasto - piec jeszcze 30 - 35 min (180 - 200 st. C).
5.Upieczony sernik całkowicie wystudzić, następnie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze