Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Ravioli z semoliny

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto
    300 g semoliny, użyłam De Cecco
    3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce
    szczypta soli
    na farsz
    250 g sera ricotta
    2 ząbki czosnku
    1/3 małej cukinii
    1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek
    2 łyżeczki oliwy extra virgin
    sól, pieprz do smaku
    ponadto
    do skropienia oliwa z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini
    1 łyżeczka soli do wody, w której będziemy gotować ravioli
    do posypania ravioli: suszone zioła: czosnek, bazylia, oregano, tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto, gotowe odstawiamy owinięte folią spożywczą na pół godziny. Do miski przekładamy ricottę i rozdrabniamy widelcem.
  • 2. Na patelni podsmażamy posiekaną cukinię z czosnkiem, obsmażamy i przekładamy do ricotty, dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji serka fromage, doprawiamy do smaku.
  • 3. Ciasto na ravioli dzielimy na części, rozwałkowujemy na placek prostokątny, z farszu formujemy małe kuleczki i układamy wzdłuż dłuższej krawędzi i w odstępach na cieście; smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie i przykrywamy "czystym" płatem ciasta i przy pomocy radełka/foremki do wykrawania ravioli - u mnie foremka do ciasteczek z IKEA - wykrawamy ravioli. W dużym garnku gotujemy wodą z dodatkiem soli, partiami wrzucamy ravioli i gotujemy, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy łyżką cedzakową, przekładamy na talerz, skrapiamy oliwą z oliwek extra virgin z białych trufli i posypujemy suszonymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować