Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

0 (0 ocen)

Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia wyszło na prawdę wspaniałe danie.

Składniki:


  • 500 g ravioli z ricottą
    200 g chorizo Sarta
    400 g pomidorów krojonych
    150 g pomidorków śliwkowych
    2 młode cukinie
    300 ml wody
    1 papryczka chili
    1 cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/3 łyżeczki cukru
    1/3 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki oliwy
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca.

Porady

młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać z niej gniazd nasiennych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Fusion

Podobne przepisy

To może cię zainteresować