Ratatuj z cukinią

4.5 (165 ocen)

Jesienne smaki w jednym pysznym, warzywnym daniu.

Składniki:

  • 3/4 szkl ugotowanej fasoli białej
    150 g fasolki szparagowej zielonej
    2 pomidory
    3 małe cukinie w różnych kolorach
    1 duża papryka
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżka posiekanego koperku

    Sos:
    200 g pomidorów w sosie własnym
    2 cebule
    3 łyżki oleju
    do smaku:
    pieprz
    sól
    oregano
    zioła prowansalskie
    1 łyżka sosu chili
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ratatuj z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć i pokroić w plasterki. Skropić octem, posypać koperkiem i wymieszać.
  • 2. Fasolkę pokroić w kawałki i obgotować ( ok. 3 min.) Paprykę, cebulę i pomidory pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  • 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę.
  • 4. Dodać pomidory z puszki i mieszając gotować do odparowania płynu. Dodać sos chili i przyprawić solą i pieprzem.
  • 5. Przełożyć sos do naczynia do zapiekania. Posypać pokrojonymi pomidorami, czosnkiem i ziołami. Dookoła formy ułożyć plasterki cukinii.
  • 6. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć lekko paprykę. Dodać obie fasole i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia z cukinią na środek. Na wierzch położyć kilka plasterków pomidora i posypać oregano.
  • 7. Naczynie przykryć i piec ok. 50 min. w temp.180 stopni. 15 minut przed końcem pieczenia odkryć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować