Rak z ciasta drożdżowego

3 (1 ocen)

Rozbawi każdego :-)

Składniki:

  • Ciasto nocne:

    30g drożdży świeżych
    1/2 łyżeczki soli
    szklanka mleka
    3 łyżki cukru
    200g miękkiej margaryny
    około 3.5 szkl mąki



    Na nadzienie*:

    budyń w proszku
    350ml mleka+ 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Rak z ciasta drożdżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Do miski wsypujemy mąkę (najpierw ze 2.5 szklanki), sól, cukier, wlewamy rozczyn i wrzucamy pokrojoną margarynę, zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykrywamy je ściereczką i wkładamy na noc do lodówki.

    Wieczorem można także przygotować budyń i też schować go do lodówki, by rano nie tracić już czasu na gotowanie go i studzenie.
  • 2. Rano wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 30 minut, by troszkę się ogrzało.

    Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną większą (tułów, ogon, głowa) i jedną mniejszą (łapki, oczy, szczypce).
  • rak z ciasta drożdżowego 3. Większą rozwałkowujemy na blacie na prostokąt.

    Na środku układamy nadzienie.

    Boki ciasta nacinamy ostrym nożem po skosie.

    Przeplatamy ze sobą końce nad budyniem. Lekko dociskamy by się skleiło.

    Formujemy ogon i głowę.
  • 4. Z odłożonej mniejszej części ciasta formujemy kuleczki (jako nóżki), oczy, czółka i szczypce. W oczy i na miejsce nosa wtykamy rodzynki/ małe śliwki.

    Odstawiamy raka na 30 minut, by ciasto się napuszyło.

    Smarujemy rozkłóconym jajkiem.

    Pieczemy w temp 175st, aż nabierze ładnego koloru.

Porady

* jako nadzienie możemy użyć masy serowej, jabłek + cynamonu, budyniu + owoców...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować