Rajska Wyspa

4.5 (144 ocen)

Potrawę tą wymyśliłam na Sylwestrową imprezkę dla męża Marka i synka Tomka. Smak, nazwa oraz dekoracja przypominają mi letni pobyt na słonecznej Teneryfie. Ciasto jest delikatne, wilgotne, mało słodkie, idealne także na letnie przyjęcia na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • RAJSKA WYSPA
    Składniki:
    2 jajka,
    po 1/4 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżki oleju,
    puszka brzoskwiń w syropie
    2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
    3 jabłka
    1 niebieska galaretka
    580 ml DANIO
    3 łyżki żelatyny
    1 żółta galaretka np. ananasowa lub Pina Colada
    1 banan i 1 kiwi do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rajska wyspa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Wykonanie:
    Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier kryształ (można dodać także cukier wanilinowy). Następnie dodajemy po 1 żółtku. ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. W dalszej kolejności dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Musi ostygnąć.
    I MASA: galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 2 szkl wrzątku. Brzoskwinie kroimy w kostkę, przekładamy do miski, wlewamy ok. 3/4 syropu pozostałego po brzoskwiniach. Do brzoskwiń wlewamy przestudzoną galaretkę. Miksujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy zacznie tężeć przelewamy do tortownicy z biszkoptowym spodem.
    II MASA: Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w 1/2 szkl wrzątku. DANIO ubijamy mikserem i łączymy z przestygniętą żelatyną. Puszystą masę wykładamy na zastygniętą masę brzoskwiniową.
    III. MASA: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Prużymy podlewając wodą lub sokiem jabłkowym (można dodać cukier waniliowy). Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wrzątku. Gdy przestygnie przelewamy do jabłek, miksujemy. Wylewamy do tortownicy.
    Gdy zastygnie, całość polewamy żółtą galaretką. Dekorujemy owocami. Troszkę galaretki niebieskiej przelałam na talerzyk, żeby wyciąć ocean. Piasek zrobiłam z okruchów zebranych na wierzchu biszkoptu.
    Mam nadzieję, że przepis ten się spodoba Państwu. Smaczneg
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować