Ragout wieprzowe z grzybami

0 (0 ocen)

Prosty w wykonaniu i pyszny gęsty sos gulaszowy z dodatkiem zmielonych suszonych grzybów.

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
    2 łyżki oleju
    2 płaskie łyżki zmielonych suszonych grzybów
    1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
    50 ml śmietanki 12%
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ragout wieprzowe z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w niedużą kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Lekko solimy, dodajemy zmielone suszone grzyby, zalewamy 1,5 szklanki wody, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
  • 2. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody, wlewamy do mięsa i zagotowujemy mieszając. Chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy śmietankę. Podajemy z makaronem, kaszą lub kluskami.

Porady

Suszone grzyby mielimy w maszynce do mięsa - można wykorzystać połamane kawałki kapeluszy i trzonki grzybów. Taki proszek można wykorzystać również do przygotowania zup i sosów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować