ragout rybne z warzywami na patelnie

0 (0 ocen)

  • 45 min

delikatnie uduszona ryba w warzywach nie tylko na piątkowy obiad

  • 45 min

Składniki:

  • 0,75 kg dowolnych warzyw na patelnię

    50 dag ryby dorsza bez skóry

    1 szkl białego wytrawnego wina

    300 mil śmietanki kremówki

    1 łyżka oleju rzepakowego

    pół łyżeczki soku z cytryny

    sól

    pieprz

Ragout rybne z warzywami na patelnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę posilić, popieprzyć skropić sokiem z cytryny odstawić na 5 min.

    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zamrożone warzywa i smażyć 5 min na dużym ogniu.

    Po tym czasie, ułożyć kawałki ryby na dnie patelni, przykryć warzywami, zalać winem zmniejszyć gaz i dusić kolejne 10 min.

    Po tym czasie dodać śmietankę, delikatnie wymieszać z powstałym sosem i dalej dusić bez przykrycia ok 20-30 do redukcji płynów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy