Rafaello na krakersach z białą czekoladą

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

moje ulubione ciasto.. bez pieczenia :) !

  • 60 min

Składniki:

  • 4 żółtka
    1,5 szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    1 l mleka
    4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    4 płaskie łyżki mąki pszennej
    400 g wiórek kokosowych (ok 350 g do ciasta, reszta do posypania z wierzchu)
    400 g masła
    2 paczki krakersów (najlepiej Lajkonik)
    tabliczka białej czekolady (np. Alpen Gold)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello

Rafaello na krakersach z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru i cukrem wanilinowym. Dodać szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i zmiksować na jednolitą masę.
    Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru. Na wrzące mleko wlać przygotowaną wcześniej masę. Mieszać całość aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Miękkie masło utrzeć. Ciągle miksując, stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i jeszcze raz zmiksować.
  • 3. Formę (25x40 lub 30x40)* wyłożyć krakersami i przykryć je 1/3 masy. Ponownie rozłożyć krakersy, przykryć je 1/3 masy, znów ułożyć krakersy i wyłożyć pozostałą część masy. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi oraz startą na tarce (na grubych oczkach) białą czekoladą.
    Przygotowane ciasto włożyć najlepiej na całą noc do lodówki. Schłodzone idealnie skomponuje wszystkie swoje składniki.


    *Przy mniejszej foremce, typu keksówka składniki zmniejszyć o połowę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować