Rafaello na krakersach z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć ze szklanką cukru i cukrem wanilinowym. Dodać szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i zmiksować na jednolitą masę.
Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru. Na wrzące mleko wlać przygotowaną wcześniej masę. Mieszać całość aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Pozostawić do ostygnięcia.
2.Miękkie masło utrzeć. Ciągle miksując, stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i jeszcze raz zmiksować.
3.Formę (25x40 lub 30x40)* wyłożyć krakersami i przykryć je 1/3 masy. Ponownie rozłożyć krakersy, przykryć je 1/3 masy, znów ułożyć krakersy i wyłożyć pozostałą część masy. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi oraz startą na tarce (na grubych oczkach) białą czekoladą.
Przygotowane ciasto włożyć najlepiej na całą noc do lodówki. Schłodzone idealnie skomponuje wszystkie swoje składniki.
*Przy mniejszej foremce, typu keksówka składniki zmniejszyć o połowę.
Komentarze