Ciasto Rafaello na krakersach

5 (143 ocen)

  • 30 min

Pyszne słodko słone ciasto do popołudniowej kawki. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który koleżanka zaczerpnęła ze starych zbiorów Przyślij Przepis.

  • 30 min

Składniki:

  • Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm

    250g krakersów
    170g miękkiej margaryny
    1 budyń waniliowy
    1/2 l mleka 3.2%
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    150g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello

Ciasto rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy budyń 1. Z 1/2l mleka odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy aż do zagotowania, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i dosypujemy cukier kryształ. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Margarynę ucieramy z budyniem 2. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy powoli zimny budyń oraz ok 100g wiórek kokosowych.
  • Krakersy przekładamy masą budyniową 3. Na wyłożoną folią spożywczą formę wykładamy warstwę krakersów- jeden koło drugiego, na to ok 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kokos Krakersy Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować