Pyszne słodko słone ciasto do popołudniowej kawki. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który koleżanka zaczerpnęła ze starych zbiorów Przyślij Przepis.
Ciasto rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 1/2l mleka odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy aż do zagotowania, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i dosypujemy cukier kryształ. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
2.Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy powoli zimny budyń oraz ok 100g wiórek kokosowych.
3.Na wyłożoną folią spożywczą formę wykładamy warstwę krakersów- jeden koło drugiego, na to ok 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze