Rafaello dla dorosłych

5 (169 ocen)

Bardzo fajne połączenie słonych krakersów i słodkiego, puszystego kremu z adwokatem.

Składniki:

  • Masa

    - 700 ml mleka;
    - 5 łyżek mąki ziemniaczanej;
    - 2 łyżki mąki pszennej;
    - 3 żółtka;
    - 1 szklanka cukru;
    - 25 dkg masła (miękkiego);
    - 20 dkg wiórek kokosowych;
    - 180 ml adwokata.

    Dodatkowo

    - krakersy, najlepiej prostokątne (około 3 małych paczek).
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello

Rafaello dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół szklanki cukru i pół litry mleka połącz i zagotuj. Pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj obydwie mąki, żółtka i zmiksuj. Następnie powoli wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Pozostaw do wystudzenia. Masło utrzyj z pozostałym cukrem. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodawaj partiami budyń, a na końcu wlej adwokat. Masę delikatnie połącz z wiórkami kokosowymi (pozostaw około 3 łyżek wiórek do posypania ciasta na wierzchu). Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm wyłóż np. folią spożywczą, a na niej ułóż warstwę krakersów, porcję kremu, warstwę krakersów, krem i jeszcze jedną warstwę krakersów. Ostatnie krakersy posmaruj cienką warstwą masy i posyp wiórkami kokosowymi lub wiórkami wymieszanymi z pokruszonymi krakersami lub migdałami w słupkach, możesz również wiórki przyrumienić na suchej patelni. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować