Rafaello cielęce w sosie kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety
• Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić.
• Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła.
• Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, skórkę z cytryny i przyprawy.
• Z masy mięsnej uformować małe kulki.
• Klopsiki wkładać do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut po wypłynięciu na wierzch, odcedzić.
2.Sos śmietanowo-kokosowy
• Masło stopić, zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
• Zalać mleczkiem kokosowym, gotować ok. 10 minut, aby odparować sos.
• Wlać śmietankę, dodać kapary, przyprawić.
• Gotowy sos zmiksować, odkładając kilka kaparów do dekoracji.
• Ugotowane pulpety wrzucić do sosu.
3.Brukselka
• Oddzielić od główki brukselki listki, wsypać je na 30 sekund do posolonego wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą.
• Pomidory suszone pokroić w paski, podsmażyć na oliwie, dodać liski brukselki i przesmażyć. Przyprawić.
• Podawać pulpety polane sosem z listkami brukselki.
Komentarze