Rafaello z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypywać cukier. Mieszając łyżką porcjami dodawać żółtka, a potem mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach nie otwierając piekarnika. Dopiec w 180 stopniach. wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Oczyszczone truskawki pokroić. Górny blat ciasta pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe zrumienić lekko na suchej patelni. Schłodzona śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz 2 łyżkami płatków migdałowych. Dolny blat nasączyć lekko posłodzona herbatą i ułożyć na nim pokrojone truskawki, posypać cukrem pudrem i przykryć przygotowaną masą tworząc kopułę. Posypać resztą płatków.
Komentarze