Rafaello z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciacho jest szczegolne bo robiłam je na 18 urodziny

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka pszenna typ 550: 5 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sok z cytrny: 1 łyżka
    - truskawki: 400 gramów
    - ajerkoniak: 90 mililitrów
    - płatki migdałowe: 100 gramów
    - śmietana kremówka 30 %: 2 szklanki
    - cukier puder: 1 łyżka
    - herbata: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rafaello z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypywać cukier. Mieszając łyżką porcjami dodawać żółtka, a potem mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach nie otwierając piekarnika. Dopiec w 180 stopniach. wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Oczyszczone truskawki pokroić. Górny blat ciasta pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe zrumienić lekko na suchej patelni. Schłodzona śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz 2 łyżkami płatków migdałowych. Dolny blat nasączyć lekko posłodzona herbatą i ułożyć na nim pokrojone truskawki, posypać cukrem pudrem i przykryć przygotowaną masą tworząc kopułę. Posypać resztą płatków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Kulki

To może cię zainteresować